Ikuti kami
18 Oktober, 2019
A- A A+

theme blue theme green theme orange theme red

Pengenalan

Unit Dietetik Dan Sajian merupakan salah satu unit sokongan klinikal. Unit ini terdiri daripada 72 orang anggota daripada pelbagai gred dan jawatan serta mempunyai dua unit dapur Dapur A dan Dapur B. Unit Dietetik Dan Sajian bertanggungjawab dalam penyediaan diet pesakit di mana tugas setiap dapur adalah seperti berikut:

I.    Dapur A menyediakan diet untuk Wad Dalam yang terdiri dari pesakit kelas 1,2 dan 3 serta makanan untuk ‘doctor on-call’.  

II.    Dapur B pula bertanggungjawab untuk menyediakan diet kepada  pesakit kelas 3 sahaja

 

Objektif

Untuk memastikan perkhidmatan Dietetik Klinikal dan perkhidmatan Sajian serta promosi kesihatan dilaksanakan secara profesional, berkualiti dan menepati kehendak pelanggan.

 

Perkhidmatan

Perkhidmatan Unit Dietetik Dan Sajian terbahagi kepada 2 skop utama:

1.    Perkhidmatan Dietetik

•    Kaunseling Pemakanan Pesakit Dalam & Luar;

•    Menilai status pemakanan pesakit dan perancangan menu khas bagi penyakit tertentu; dan

•    Ceramah Pemakanan.

2.    Perkhidmatan Sajian

•    Menyediakan makanan untuk pesakit mengikut pesanan; dan

•    Menyediakan makanan untuk diet Doctor On-call dan catuan malam.

Quality Assurance

Unit Dietetik dan Sajian juga  terlibat dalam aktiviti kualiti seperti berikut :

    MS ISO 9001:2008
v

    'Quality Assurance Programe'
v

    Inovasi
v

    Kajian Kepuasan Pelanggan
v

    Lawatan Ke Wad
v